Selasa, 13 March 2018 | 7:01pm
Ketua Zon Kluang, Penguasa Kanan Bomba Wan Syariman Wan Salleh (berdiri hadapan - lima dari kiri) dan Penolong Kanan Penguasa Bomba, Akob Sedek (berdiri hadapan - tujuh dari kiri) bersama anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat Zon Kluang yang melaksanakan latihan Mencari dan Menyelamat di Gunung Berlumut, Kluang. - Foto Adnan Ibrahim
Sebahagian Anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat Zon Kluang ketika berada di puncak Gunung Berlumut, Kluang ketika Latihan Mencari dan Menyelamat, di Gunung Berlumut, Kluang. - Foto Adnan Ibrahim

Latihan SAR di Gunung Belumut, persiapan pasukan penyelamat

KLUANG: Satu latihan mencari dan menyelamat (SAR) dilakukan di Gunung Belumut, bermula hari ini, mengenal pasti keadaan muka buminya, sekali gus memudahkan operasi menyelamat dijalankan.

Latihan itu disertai 42 pegawai dan anggota bomba dari tujuh Balai Bomba dan Penyelamat di daerah ini bagi menilai setiap laluan pendakian.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Zon Kluang, Wan Syariman Wan Salleh, berkata mereka juga membuat penandaan lokasi berisiko kemalangan dan tanda arah untuk panduan pendaki gunung.

Katanya, latihan itu memudahkan kerahan anggota jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini terhadap pendaki.


Sebahagian Anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat Zon Kluang memulakan latihan Mencari dan Menyelamat di Gunung Berlumut, Kluang. - Foto Adnan Ibrahim

"Kawasan gunung ini mencatatkan beberapa kes orang hilang termasuk seorang warga tua, Taib Sarip, 65, yang dilaporkan hilang tiga tahun lalu dan belum ditemui.

"Tindakan pantas perlu dilakukan kerana gunung ini bersambung dengan gunung lain serta hutan tebal yang menyebabkan mangsa mungkin tersasar ke tempat lain atau bertembung dengan binatang buas," katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Wan Syariman berkata, latihan itu akan dilaksanakan secara berperingkat pada masa depan bagi membolehkan semua anggota bersedia digerakkan sebaik khidmat diperlukan.

Katanya, lebih banyak agensi penyelamat mungkin perlu digabungkan dalam latihan pada masa depan bagi memudahkan tugas mencari dan menyelamat.


Anggota Pasukan Bomba dan Penyelamat Zon Kluang menandakan kawasan sempadan Hutan Lipur Gunung Berlumut diatas gunung tersebut bagi mengelakkan pendaki terlepas ke kawasan lain. - Foto Adnan Ibrahim

311 dibaca
Berita Harian X